En opskrift på surdej må være noget af det allervigtigste for bagere, så her er et bud på en.
Share:
Surdej er brødets vigtigste ingrediens hvis man vil have lidt mere interessante og aromatiske brød. Surdej kan bruges til mange forskellige slags brød såsom rugbrød, madbrød, franskbrød og også boller, selvom de bedste resultater får man med hele store brød. Der er rigtig mange der tror at sådan en dej kun bruges til at bage rugbrød, men det er langt fra tilfældet. De bedste brød om det er de grove eller de lette, det kommer med anvendelsen af surdej.
Surdej giver brødet en dybde og en smag til kornet der virkelig skiller sig ud i forhold til brød bagt uden surdej. Surdejen tilføjer brødet syrlighed, den gør brødet let og i modsætning til brød bagt uden surdej, holder brødet sig ofte frisk i langt længere tid.
Har man først en gang lavet et surdej brød, så er man nødt til at prøve igen.
Men for at få lov til at have nydelsen af sit eget hjemmebagte surdejsbrød, så skal man også ofre lidt tid og man skal have sat i system hvordan man behandler sin surdej, fordi den kommer ikke af sig selv og den passer heller ikke sig selv. Samtidig er der også utrolig mange varianter af surdej, alt efter om man vil bage rugbrød eller grovbrød eller hvedebrød med sin surdej. Men et godt sted at starte er med en helt basal vandbaseret hvede-surdej. Den vil jeg gennemgå herunder i en opskrift som er så simpel at alle kan være med.
Når man bager med surdej, behøver man ideelt set ikke noget gær, men jeg er af den opfattelse at en lille smule gær, næsten altid giver et bedre brød, men jeg vil opfordre til at man finder sin egen metode og finder ud af hvor meget eller hvor lidt gær man syntes der skal anvenes i dejen.
Typer af surdej
Der er forskellige slags surdej, og der er et hav af opskrifter, mine erfaring med de forskellige slags surdej har jeg skrevet kort om herunder.
- Mælkebaseret surdej. Denne surdej er når man har travlt og ikke har tid til at vente at en surdej bliver klar til brug. Ved at komme mælk eller kærnemælk i sin surdej kickstarter man processen langt hurtigere end med den vandbaserede surdej. Min erfaring er at det har sin pris. Den mælkebaserede surdej har længt nemmere ved at komme ud af kontrol og før man har set sig om har den fået skimmel og så skal den alligevel smides ud. Jeg bruger dog selv ind imellem en kærnemælks surdej fordi smagen fra kernemælken simpelthen klæder brødet godt. Jeg vil opfordre alle til at prøve med en kærnemælks surdej for i det mindste have prøvet det af. Du kan finde en ganske fin opskrift på surdej med kærnemæl her hos kokkekniven.dk .
- Vandbaseret surdej. Denne surdej er bestemt den mest almindelige og der er igen et hav af varianter , dels er der varianter hvor man opbygger surdejen over længere tid, med tilførsel af nye ingredienser dag og dels er der de simple, hvor man bare starter dag 1, og så omrører sin surdej dagligt indtil den er klar. Sidstnævnte er min surdej og den har nu levet temmelig længe. Jeg har prøvet en del forskellige, men jeg syntes faktisk ikke at de mere avancerede varianter hvor man også tilsætter rosiner/dadler eller lignende er specielt meget bedre. Den vandbaserede surdej finder jeg langt nemmere at kontrollere, der kommer ikke særligt nemt skimmel på, når man passer den efter forskrifterne.
Gældende for begge disse typer af surdej er det at man kan lave dem i forskellige varianter alt efter hvad man vil bruge dem. Altså en Rugsurdej til rugbrød , en grov surdej til grovbrød og en hvede surdej til de lettere brød. Min allround surdej er dog en grovsurdej som jeg både bruger til rugbrød, grovbrød og hvedebrød. Men der er helt sikkert flere forsøg på vej 🙂
Opskriften
Denne her vandbaserede surdej kan nok ikke blive mere simpel, men man skal have lidt tålmodighed. Bemærk dog, at selvom surdejen tager lidt tid før den er helt på toppen, så kan du sagtens begynde at bruge af den allerede fra 3. dagen, men du skal så fylde op igen.
Når surdejen når den 4. dag, kan man begynde at bruge af den hver eneste dag hvis det passer en.
Opskrift på Surdej
En simpel og velfungerende opskrift på surdej
Ingredienser:
- 5 dl vand -
- 250 gram hvedemel -
- 200 gram fuldkornsmel af eget valg - Det være sig fuldkorns spelt, emmer eller hvedemel
- 50 gram rugmel -
Vejledning:
Det blandes så godt sammen og første dag lader jeg det stå i en beholder uden låg i 2 timer, for at ilte surdejen og sætte den godt igang. Herefter sætter jeg låg på og lader dejen arbejde.
Hver dag i de næste 4-6 dage rører man i surdejen 2 tidspunkter af døgnet for at forhindre at al melen synker til bunds og rådner. En surdej skal lugte surt og smage surt, den skal minde lidt om en sur udgave af kærnemælk i lugten.
Under hele processen skal surdejen bare stå på køkkenbordet ved stuetemperatur.
Fremover når man bruger af surdejen skal man fylde i tilsvarende så man får roteret surdejen. Bruger man ikke af surdejen i mere end højst 3 dage, skal man snyde den og kassere noget af den og på samme hælde nyt i.
Skal man ikke bruge i den længere tid, kan man sætte den i køleskab i op til 14 dage , men når man vil bruge den
igen skal man have den ud i stue temperatur og kassere 1/3 og tilsvarende fylde op igen. Herefter er den en god ide at afvente 1 døgnstid eller i det mindste til surdej har nået stuetemperatur.
Så længe man overholder nogenlunde doseringsreglerne for genopfyldning så er det ikke så vigtigt om man få fyldt mere eller mindre i end man tager, men prøv at komme så tæt på som muligt.
Til de fleste brød her på denne blog skal man regne med at genopfylde med følgende mål :
- 2 dl. vand
- 100 gram hvedemel
- 70 gram fuldkornsmel af eget valg. Det være sig fuldkorns spelt, emmer eller hvedemel
- 30 gram rugmel.
En opfordring går ud til alle om at prøv endelig med forskellig fordeling af kornsorterne, man kan få fantastiske resultater hved at lave sin surdej meget grov ved at anvende mere rugmel.
Et af mine yndlingsrugbrød med surdej er det her : Megakerne Rugbrød
Om Søren
51 Responses to Surdej Opskrift
Hej Søren
Hvor er det bare et fedt indlæg. Jeg har kun lavet rugbrød én gang efter en opskrift (og surdejopskrift) fra politiken. Jeg havde derfor tænkt mig at købe surdej i en helsekostforretning, men nu hvor jeg atter bo i Dublin, er det slet ikke så nemt. Jeg skal helt sikkert prøve denne her.
Kh Nadia
Hej Søren
Har lige rørt en surdej sammen efter din opskrift, men undrer mig lidt over at der ikke er en \starter\. Troede at f.eks. honning satte gang i den. Når den er klar, skal der så bruges ekstra gær – og hvis ikke: Hvor meget surdej til brød af f.eks 6 dl. vand?
Hej Janne
Denne her type surdej behøver ikke noget mere til at hjælpe den i gang, det er også derfor den tager lidt længere tid før den er klar, det er typisk vildgær surdej som gærer med masser af ilt.
Man kan sagtens kickstarte den ved f.eks. at tilsætte lidt honning eller kærnemælk, så er den klar i løbet af 2 dages tid, men jeg syntes ikke den type surdej har samme kvaliteteter som denne har langtid-surdej.
Hvis du vil have lidt inspiration til hvor meget der skal bruges til diverse rugbrød, så prøv at kigge på siden “Brødopskrifter” som du finder et link til øverst på siden, der er en del links til rugbrød også.
Bedste Hilsner
Søren
Hej Søren
Når så surdejen er færdig og man ikke skal bruge af den foreløbigt, kan jeg så stille den i køleren og “glemme” den? Får ikke vendt eller suppleret på den når jeg ikke bruger af den
Hej Søren
Nu kom jeg næsten i bund med min surdej og har så lige fyldt den op efter din foreskrift – men hvornår kan jeg så bruge af den igen ??
Lige for tiden bager jeg hver dag og brødet forsvinder som dug for solen – familien er ellevild 🙂 så jeg kan næsten ikke følge med.
Jeg har startet en ekstra surdej op efter din opskrift men det tager jo lige en uges tid før den er klar – så har jeg lidt at skifte med 🙂
Bedste hilsner fra Ulla
Hej Søren!
Efter mange mislykkedes forsøg har jeg endelig haft success med en surdejs opskrift! Indtil videre da:)
Min surdej lever på fortrinlig vis tredie dag in i processen. Jeg har i dag fodret den med opfyldnings opskriften efter at have kasseret en trediedel af dejen (sådan læste jeg din fremgangs måde evenfor, men har efter genlæsning nok taget fejl.
Skal jeg nu lade den stå i fem dage inden jeg kan bruge af den, eller er det muligt at bruge af den, nu hvor den ser så fin ud?
Bedste hilsner Yoan
Hej Yoan
Du kan godt begynde at bruge af den nu, den er ikke helt så sur endnu, men den er god nok til at få et brød til at hæve.
vh. Søren
Hejsa
Nu ved jeg hvorfor det hedder surdej, fy for pyffer det dufter skarpt 🙂
Men sikke da en verden der er åbnet sig 🙂
Jeg fik en opskrift på nogle rugbrød som jeg så kastede mig over, de blev for lave – men smagen fejler sørme intet.
Nu har jeg prøvet dit gammeldags grahams brød, det brugte jeg som flute lavet i min fine form – jamen for pokker da det smager godt 🙂
Faktisk smager det hele så godt at jeg har sat næste portion grahams dej i køleskabet og i morgen formiddag laves næste portion rugbrødsdej så svigerforældrene lige kan forkæless med lidt godt brød.
Jeg mangler stadig at lære hævetiden og hvor meget jeg skal fylde i mine forme, men mon ikke det kommer – ja og så kan jeg desværre se at jeg ikke kan skaffe alle de fine melsorter du skriver om herinde, det er ikke sådan at bo i det mørkeste jylland.
Tak for en fed side og for at give muligheden for en ny brødverden.
Hilsen
Helle
Rigtig mange tak for dine ord Helle, det er altid rart når der er nogen der kan bruge siden 🙂
Heldigvis er det også sådan at nogle af de lidt mere specielle sorter, som ølandshvede f.eks. er begyndt at komme mere og mere ud i de store supermarkeder, såsom kvickly og føtex. De er der ikke helt endnu, men flere steder er de begyndt at føre det.
Meyer har lavet en aftale med bl.a. coop at få fuldkorns og alm. ølandshvede ud.
Bedste Hilsner
Søren
Jeg har fundet alle de slags melsorter du nævner herinde i en helse kost butik i aalborg (tror den hedder boulevarden til de der er kendt der)
Så nu har jeg fået malt mel og svedje rug samt en ny pose rugkerner – jeg kunne jo købe mig fattig derinde.
Næste skridt bliver at prøve grydebrødet – jeg er lidt spændt på om gryden kan holde til det, men det finder jeg kun ud af på EN måde 😉
Søndagen byder på gæster og jeg regner med at bage : månebrød, simpel maltbrød, gammeldags grahamsbrød, rugbrød, grovbrød, grydebrød og et valnøddebrød 🙂 Det skal gøre det ud for de boller som man normalt servere til fødselsdage 😉
Tror du der er nogle af dem jeg kan bage dagen før?
Undskyld jeg skriver igen, men siden her er min nye bedste ven 😉
Venlig hilsen
Helle
Hej Helle
Skriv endelig, jeg svarer gerne 🙂
De brød der bedst egner sig til at bage dagen inden er brød med surdej og det hænger sammen med at surdejen er med til at give et brød der holder sig saftigt og rimelig frisk i flere dage, hvor brød der er bagt kun med gær klart er bedst på dagen, men som man selvfølgelig kan spise dagen derpå.
Især rugbrød kan du sagtens bage flere dage før og så vikle det i et fugtigt stykke viskestykke på førstedagen og så ellers opbevare det mørkt.
Bedste hilsner
Søren
Jeg er startet på din vandbaserede (lyse) surdej.
Jeg har fulgt mængdeangivelserne og fået en masse der er som en … hmm.. ikke helt tyk men heller ikke helt tynd dej.
Derfor undrer det mig at du skriver at man to gange i døgnet skal røre i den for at melet ikke skal falde til bunds. Jeg synes slet ikke der er en fare for det med den konsistens dejen har.
mvh kmo
Hejsa
efterhånden er jeg meget i tvivl om min surdej stadig er god.
Jeg synes den lugter meget stærk, hen i retningen af maling – altså den bobler og mine brød hæver så flot og brødene smager fantastisk – meeeeen skal den godt nok lugte SÅ fælt?
Jeg har fulgt din opskrift til punkt og prikke.
Igen tak for alle dine fantastiske opskrifter – de glæder mange naboer herude 😉 Et grydebrød i stedet for en blomst er nemlig et hit.
Hilsen
Helle
Hej Helle
En surdej vil altid lugte relativt kraftigt, og især ind imellem fornyelser med nyt mel, kan den godt blive ret kraftig i lugten. Det er jo en del af “sur”-dejen, den lugter surt. Det er gæringsprocessen der gør det.
Så længe du ikke får skimmel på, så skal du ikke være nervøs, og så længe den jo giver præcis den virkning den skal, nemlig saftige velsmagende brød der hæver godt, så trives den.
Du vil finde ud af at surdejen skifter lidt i lugt som tiden går, rigtig gamle surdeje har nærmest en vinøs duft.
Mange tak for ordene, jeg håber du virkelig kan gå brugt alle opskrifterne
Bedste Hilsner
Søren
Hej Søren
Tak for dit svar.
Knægten herhjemme har i dag meddelt at jeg altså skal lave nogle flere af de der bondebrød med honning og naboens datter som kun spiser toastbrød bestiller meget gerne et grydebrød i ny og næ 😉
Det er helt fantastisk og det smager jo vidunderligt. Jeg kan slet ikke følge med – jeg har lige slået to deje sammen som nu står i køleskabet og to friske brød står pakket ind i klæde og frister hele familien.
Det eneste brød jeg ikke var så heldig med var valnøddebrødet, meeen det prøver jeg igen en anden gang 😉
Åh ak og ve. Hjælp mig igen
Min surdej døde imens den stod i køleskabet og i går startede jeg en ny.
MEN For pokker den er jo lige levende nok. Den bobler ovenud af mit store glas allerede!!!
Hvad sker der lige
Det er samme glas som den anden havde det super fint i og det er samme opskrift (dog på kamut).
Er den gået helt bananas eller hvad sker der?
venlig hilsen
Helle
Hej Søren,
Da der kun er to af os derhjemme, står min surdej gerne en 3 – 4 uger i køleskabet. Det gør (tror jeg), at brødene ikke hæver så meget – men de smager nu stadigvæk godt. Er der ikke noget med, at man kan kickstarte surdejen med salt eller sukker?
Venlig hilsen,
Martin
Hej Søren.
Efter en pause fra rugbrødsbageri på et par år vil jeg gerne igang igen, så jeg har startet en surdej op efter din opskrift. Den er 4 dage gammel nu, men jeg er godt nok meget i tvivl om den… Den lugter nemlig slet ikke som min gamle surdej, altså surt, men i stedet temmelig grimt, sødligt og næsten opkast-agtigt. Er det bare en “fase” inden den bliver sur, eller er der et eller andet, der er gået helt galt for mig???
Håber på et godt råd!! 🙂
VH Trine
Hej Søren
Endelig har jeg fundet denne side. Jeg har længe gerne ville i gang med en surdej til rugbrød. Jeg er i dag på 6. dagen for opskriften på surdejen her fra siden. Jeg regner med at bage et klassisk rugbrød med bløde kerner. Men vil det så ikke sige at jeg skal lave fordejen i morgen, og lave resten af dejen + bage brødet lørdag?
Jeg har ry for at bage nogle fantastiske mormor boller – ganske almindelige boller med en masse smør i. Kan jeg i stedet for gær bruge surdej i disse boller? Skal jeg i givet fald lave en fordej eller hvordan kan jeg gøre det?
MVH
Louise
Hej Søren
Tak for en fantastisk side, som jeg da har fundet alt for sent.
Jeg er i gang med min første surdej nogen sinde. Dejen er i dag på 6. dagen. Jeg regner med at skulle bage et klassisk rugbrød med bløde kerner her fra siden, i givet fald skal jeg vel lave fordejen i morgen og resten af dejen + bagningen på lørdag (8. dagen for surdejen)?
Jeg bager ofte almindelige hvede boller med en masse smør tilsat, ville je gi dem kunne bruge surdej i stedet for gær? Skal je gi givet fald lave en fordej, eller hvordan griber jeg det an?
MVH
Louise
Hej Søren
Trine har tidligere skrevet angående hendes surdej at den lugtede lidt ligesom opkast.
Tjaa hun er ikke den eneste min som er på 4. dagen i dag lugter også. Der har været meget aktivitet i den så den var ved at “koge” ovenover, mennu er det lige som om den er gået i stå, der kommer vand ovenpå og så har den fået denne her lugt.
Skal jeg smide det ud og starte forfra eller hvad tror du.
Hilsen Henriette
Hej Søren, Hjææææææææælp
Jeg har forsøgt mig med, at lave surdej (vandbaseret) for første gang, MEN tror bestem der er noget som er gået galt.
Jeg startede for 7 dage siden. Har rørt i den 2 gange dagligt. De første par dage hævede den også flot, men på ca. 4 dagen skilte den og blev tynd. Lidt ligesom vælling. (havde brugt en grydeske af træ, hvor alle de andre gange var skeen af metal.
Lugten er en historie for sig selv. Syrlig, sødelig liget ligesom opkast ( ikke så lækker beskrivelse når det drejer sig om mad, men det er meget svært at forklare… Ikke godt).
Hvordan ved man om surdejen er brugbar?
Hej..
Jeg har lige lavet din vandbaseret surdej, men den er godt nok tyk, skal den være det??
Hej Rikke
Der er ingen fare. Du vil sikkert opdage at den netop bliver lidt tyndere i det næste dag. hvor væsken arbejder sig helt ind.
MEN, der er intet i vejen for at hælde lidt mere vand i, det tager den på ingen måder skade af heller.
Jeg blander som regel selv surdej på øjemål, så den skifter lidt i hvor tyk den er.
Bedste Hilsner
Søren
Hej Søren
Nu vil jeg for første gang begive mig ud i at lave en surdej. JEg har bare lige et enkelt spørgsmål inden dag. Jeg forstår ikke helt den her sætning:
Fremover når man bruger af surdejen skal man fylde i tilsvarende så man får roteret surdejen. Bruger man ikke af surdejen i mere end højst 3 dage, skal man snyde den og kassere noget af den og på samme hælde nyt i.
Betyder det, at jeg skal smide noget af surdejen ud, hvis ikke jeg har brugt af den i 3 dage?
Hej Søren
Jeg har læst mig igennem tidligere spørgsmål og svar uden at kunne finde svar på hvordan jeg opbevare sudejen. Kan den opbevares på køkkenbordet eller skal den i køleskab. Jeg bruger den 1-2 gange ugentligt.
Tusinde tak for de fedeste opskrifter og for at dele ud af dit engagement – er pt. novice på bagefronten, men med gode opskrifter og kyndig vejledning fra din hjemmeside går det støt og roligt fremad 🙂
Venligst
Dannie
Hej Dannie
Tak for ordene
Når man som du bruger af den 1-2 gange ugentligt, ville jeg bare lade den stå på køkkenbordet, og så lige simulere en bagning, hvis du kun bruger den en gang i den uge, ved at tømme 1/2-1/3 og erstatte det med nyt vand og mel.
Hvis du ikke skal bruge den i 14 dage f.eks., så sæt den på køl, og tag den så ud 2 dage inden du skal bruge den igen og erstat igen ca. 1/3-1/2 med nyt vand og mel, så den lige kommer i gang igen.
Et eksempel på en uge med 1 bagning, kunne være.
mandag : ingen bagning, men surdejen røres
tirsdag : ingen bagning, men surdejen røres
onsdag : laves surdejsbrød, hvor man bruger halvdelen af ens surdej og derfor fylder op tilsvarende
torsdag : ingen bagning, men surdejen røres
fredag : ingen bagning, men surdejen røres
lørdag : ingen bagning, men erstatter så 1/3-1/2 af surdejen med frisk mel og vand
søndag : Ingen bagning, men surdejen røres
Hej Søren =)
tak for din fantastiske hjemmeside, jeg skal til at igang med at lave surdej, men det jeg er i tvivl om er, at når jeg har brugt af dejen skal jeg fylde tilsvarende i, her mangler jeg nogle “mål” at gå efter f.eks. hvis jeg har brugt 1 dl. hvordan regner jeg så ud hvor meget af de forskellige opfyldnings ingredienser jeg skal bruge.
og hvis jeg kun har brugt 3 spsk. er det så vigtigt at jeg opfylder med 3 spsk. igen
undskyld ulejligheden og jeg håber du kan hjælpe Mvh Christina
Hej Christina
Tak for dine ord.
En surdej har godt af at blive brugt, så næsten ligegyldig hvor meget du tager af den så har den bedst af at blive genopfrisket med mindst 1/3 , så fjern mindst 1/3 selvom du kun bruger 3 spsk. og fyld så op med :
2 dl. vand
100 gram hvedemel
70 gram fuldkornsmel af eget valg. Det være sig fuldkorns spelt, emmer eller hvedemel
30 gram rugmel.
Når du ikke bruger af den, fjerner man også bare 1/3 og fylder op igen.
Bedste hilsner
Søren
Hej Søren!
Skøn side! Glæder mig til at prøve nogle af dine rugbrød. Jeg startede surdejen op i torsdags men allerede på 2. dagen skilte den og derhar siden ligget væske på overfladen. Har rørt i den både morgen og aften. Hvad gør jeg for at rede den???? Og hvad er der gået galt???
Mvh. Jensen
Hej Jensen
Tak for ordene
Det er ganske normalt at surdejen kan finde på at skille, det er derfor man skal røre den op igen, så vær ikke nervøs for det. Men du kan evt. gøre det at du kasserer noget af den og fylder op igen.
Bedste Hilsner
Søren
Ok og tak for det hurtige svar! ;o)
Var bare ikke sikker på om jeg måtte skifte ud når surdejen ikke er “gammel” nok og stadig under opstart. Den er jo kun 5 dage gammel. Men forsøger at skifte ud og håber så på bobler….
Wow, lækker side med masser af opskrifter til min boblende surdej. Jeg har et par spørgsmål, håber du har tid/lyst til at svare 🙂
Den surdej jeg har laver består af groft rugmel, hvedemel og vand… Kan sådan en surdej bruges til dine opskrifter, selvom jeg ikke har brugt din surdejsopskrift?
Så undrer jeg mig over, at der skal gær i surdejsbrød. Hvorfor skal der gær i? Får surdejen ikke brødet til at hæve?
Hvilke af dine opskrifter er din favoritter, når det skal være rugbrød?
Jeg tvivler på jeg kan finde de lækre korntyper du anvender i udkants Danmark, men vil prøve at lede… 🙂
Mvh Pernille 🙂
Kan man lave halv potion af surdejsopskriften?
Hej Nadja
Det kan du sagtens, det er der slet ikke noget problem i, man får bare mindre surdej 🙂
Bedste Hilsner
Søren
Hej Søren..
Håber du ser disse indlæg stadig..
Jeg vil gerne lave surdejen, men skal allerede bruge den om 5 dage, kan man det???
og skal man bruge hvedemel?? kan jeg evt. bruge speltmel??
Vh.
Annette
Tusind tak for svar.. Jeg GLÆDER mig til at prøve alle de lækre brød og boller..
Hej Søren 🙂
Da jeg i starten af ugen besluttede mig for at give surdej et nyt forsøg, tog jeg udgangspunkt i din opskrift. 🙂 Jeg har nu torsdag aften kasseret surdej #2. 🙁 Derfor må jeg hellere lige høre guruen selv, om hvad det mon er jeg gør forkert, hvis jeg overhovedet gør det…
Jeg valgte at lave den som du foreskriver, og valgte at bruge groft ølandshvede som fuldkornsmelet. Jeg er dog kommet i tvivl om det kan være det der er synderen, om det simpelthen ikke er groft nok.
Surdej #1 blev bosat i et 3/4L henkogningsglas og allerede på anden dagen kunne jeg se at der ville blive for trangt, da den havde hævet helt op til åbningen.
Jeg tøffede derfor i genbrugsen og fandt mig et 1,5L glas, denne gang med gummipakning. Her fik surdej #2 sit hjem, men da jeg kom hjem igår havde den hygget sig så meget at glasset var løbet en smule over og da jeg åbnede var der en del overtryk i glasset. Jeg kasserede en del af dejen, og tænkte at jeg ville tage til takke med lidt mindre. Jeg rørte en lille håndfuld hvedemel i (havde jeg set i en anden opskrift og tænkte at det måske kunne give den lidt at arbejde med) og lukkede til igen og rengjorde glasset udenpå. Da jeg kom hjem idag var glasset omgivet af dej i en radius af ca. 30 cm… 😀 Den blev derfor også aflivet og nu vil jeg så høre dig om du kan hjælpe mig på rette vej. Dejen er simpelthen super ivrig efter at vokse sig stor og stærk. Jeg mistænker selv ølandshveden og så er jeg kommet i tvivl om hvorvidt glasset simpelthen slutter for tæt, men lad høre hvad du synes! 🙂 På forhånd tak!
Hej Mads
Du skal være rigtig glad for at du har sådan en uregerlig surdej, det betyder bare at du har rigtig gode omgivelser for at dine surdej trives, surdej lever og ånder jo af luften, temperaturen og luftfugtigheden, så du har bare god vækstbetingelser. Det er meget normal at surdejen i sin indledende fase bobler rigtig meget op og derfor kan finde på at kravle ud af glasset, men derefter vil den lægge sig igen, så jeg vil næsten foreslå dig at du starter i en pænt stor skål, som du så bare dækker med lidt film eller et låg og så lad den bo der de første 2 dage. Derefter kan den så flytte over i glasset, så går det.
Du kan så stadig opleve at når du fodrer den, så springer den i luften igen, fordi du har gode vækstbetingelser. Men nyd det, det er en god ting, skulle den ryge ud over glasset, så behøver du ikke kassere, bare tag resterne over i en skål og rengør dit glas og så ellers ned med resterne.
Jeg bruger selv et 2,5 liters glas skal det siges. For at den har noget mere plads at boldre sig på, men det hænder da stadig at den er sprunget ud af glasset, når den lige er blevet fodret.
Jeg håber det kan hjælpe, og tillykke med den gode surdej du får lavet.
Bedste Hilsner
Søren
Hej Søren.
Nu er jeg igang med at lave min første gang surdej, og jeg har fulgt din opskrift til punkt og prikke!
Nu da det er min førstegang er jeg dog lidt usikker på hvordan den skal se ud?
De første 4 dage boblede den helt vildt, men idag (d. 5 dag) har den lavet en form for væde dannelse oven på toppen af surdejen. Der er ikke noget muk eller noget som helst, men syntes det så lidt underligt ud! Skal det være sådan?
Mvh Stine 🙂
Hej Søren. Min surdej er eksploderet i nat. Har brugt det sammen glas som du har på dine billeder. Det er 3. Dagen! Låg af – låg på???
Hej Lotte
Tillykke !
Det betyder bare at din surdej har særdeles gode vækstbetingelser, så fortsæt endelig med låg på, overvej evt. et større glas.
Til gengæld kan du godt regne med at den skal falde noget mere igen, men i perioder med rette temperatur og god luftfugtighed så vokser den som regel en del.
Bedste Hilsner
Søren
Hej Søren
Så er det min tur til at prøve kræfter med hjemmebagt rugbrød med surdej!! 🙂
Den surdej du har opskriften på, hvor mange brød er den til ca? Eller det varierer måske fra brød til brød?
Mvh Randi
Hej Søren. Jeg afprøvede for første gang denne opskrift igår, men synes konsistensen mere minder om en lind bolledej end den lettere boblende vandige surdej der ses her på siden. Hvad er der mon gået galt? Jeg rørte godt rundt og lod den derefter stå i 2 timer uden låg. Vh Sandra
Hej Sandra
Der sker ikke noget ved at surdejen er lidt tykkere, den vil typisk blive lidt tyndere som dagene går og gæringensprocessen tager fat.
Så bare lad den stå, det er fint.
Bedste Hilsner
Søren
Hej, fed side med gode opskrifter.
Jeg har lavet surdejen, og allerede 3 dage efter var det billet så meget at den var bruset over og det flød ud med surdej.
Jeg lavede halv mængde fordi mit glas ikke var stort nok til det andet. Hvad kan det mon skyldes, at den bruser SÅ meget? 🙂
Jeg kunne også bare have set de andre svar.. 😀
Som du skriver, skyldes det nok gode vækstbetingelser.. Og til dels at jeg ikke fik rørt nok rundt, således at trykket blev for stort 🙂
Hej.
Jeg startede på din surdej opskrift i fredags. Søndag morgen kunne jeg se den havde været så aktiv, at noget af dejen var kommet ud af det lufttætte glas jeg har lavet den i, hvilket jo egentlig ikke burde kunne lade sig gøre 🙂 men ved du om den er ødelagt, fordi den har arbejdet så meget, eller virker den endnu? Umiddelbart ser den ok ud endnu.
Hej Jimmy
Det ska du ikke være ked af, det betyder bare din surdej har det godt og arbejder effektivt, så den har haft godt gang i gæringsprocessen.
Det er ikke noget problem, bare fortsæt med at bruge af den og genopfrisk den
Bedste hilsner
Søren
Hej Søren.
Jeg har for nyligt forsøgt mig med din surdejsopskrift, men stødte lidt i problemer. Først skal jeg være sikker på, at jeg har fulgt anvisningerne rigtigt. Er det rigtig forstået, at jeg ikke skal kassere + fylde op i løbet af de første 8 dage? Dernæst til mit problem. Ved omkring fjerde dagen, så begyndt surdejen lugt rimelig slemt af bræk, og var skilt. Det lugtede så slemt at jeg blev nødt til at smide den ud. Nu er jeg så begyndt på en ny, og vil bare sikre mig at jeg ikke gentager samme fejl. Håber du kan hjælpe!
Mvh David
Hej David. Surdej kan godt være lidt tricky, der er flere faktorer som spiller ind. Hvor meget ilt den får og hvad stuetemperaturen er der hvor surdejen står. Derfor har jeg faktisk også ændret lidt i opskriften da mange surdeje vil være klar allerede efter 4 dage og før endda.
Som du beskriver det, ville jeg holde øje med den, lugte til den og smage på den. Den skal være lidt sur kærnemælks agtig.
Begynd gerne at bruge af den på 3. dagen